Düzenli Olmak
DÜZENLİ OLMAK NEDİR?
Düzenli olmak, düzeni olan, yerli yerinde, kararlı, tertipli, muntazam anlamına gelmektedir.
Düzensizlik özellikle de sorumsuzlukla birleşince tam bir başarı düşmanı olup karşımıza çıkıverir. Dağınık bir ortamı ve çalışması olan çocukların başarıları da inişli çıkışlı olur.
Herhangi bir problemi (dikkat eksikliği, depresyon vb.) olmadığı halde, iyi bir düzenleme ve planlama yapamayan, düzenleme becerisi gelişmemiş bir çocuk; derslerinde genellikle, nereden başlayacağını, neyi nerede kullanacağını bilemez. Böyle bir çocuğa göre işler zorlaşır, dersin başına oturmak güç gelir. Peki çocuğumuza düzenli olma alışkanlığını kazandırmak için neler yapabiliriz?
Öncelikle anne-baba model olmalı.
Küçük yaşlardan eşyalarını düzenlemesi çocuğa öğretilmelidir.
Kullandığı eşyaları olması gereken yere bırakma alışkanlığı verilmelidir.
Bazı anne-babalar çocuklarının yaptığı işi beğenmediği için, aynı işi baştan yapar. Bu hatalı tutum çocuğun iş yapma becerisini yıkar ve iş yapmaktan alıkoyar. Zamanla çocuğun kendine olan güvenini de olumsuz etkiler.
Ev işlerinde anne-babaya yardımcı olarak bazı becerileri kazanması sağlanabilir.
Boyama, çizim, elektrik süpürgesi kullanmak, yemek pişirmek gibi faaliyetler el-göz koordinasyonunu geliştiren etkenlerdir.
Anne-baba çocuğa yaşına göre sorumluluk verip desteklemelidir.
Dağınık çocuk, ne gibi sıkıntılar yaşar?
Ertesi güne ait okul hazırlıklarını yapamaz.
Gününü verimli planlayamaz ve zamanı iyi kullanamaz.
Yapacağı işleri öncelik sırasına koyamaz.
Harçlığını verimli kullanamaz.
Aradığını bulamaz, ödevlerini yetiştiremez.
Kapasitesini tam kullanamaz.
Düzenli çocuğun avantajları nelerdir?
Sorumluluk alır ve sorumluluktan kaçmaz.
Bağımsız iş yapma gücünü kendinde görebilir.
Zamanı gerektiği gibi ve planlayarak kullanır.
Düzenli ders çalışma alışkanlığı oluşturabilir.
Düzenli not ve defter tutarak başarısını artırır.
Odasındaki gerekli tertip ve düzeni sağlar.
DÜZENLİ OLMAK İLE İLGİLİ YAPILAN ETKİNLİKLER
Özel Çiğdem Taşlıdan Anaokulu olarak bu ay almış olduğumuz oyun hareket, drama, müzik, resim, Türkçe dil etkinlikleriyle tüm yaş grubu çocuklarımıza ‘’Düzenli Olmak’’ konusunu ve bunun önemini aktardık.
Müzik Etkinliği;
Materyal: Müzik seti, CD, Çeşitli ritim aletleri
Uygulama: Öğretmen çocuklara ritim aletlerini dağıtır, CD’den ‘’Nereye Koyduysan Ordadır’’ isimli çocuk şarkısını açar. Şarkıyı dinlettikten sonra çocuklara rehberlik ederek, ritim aletleri ile şarkıya eşlik etmelerini ister.
Birkaç kez tekrar edilerek şarkı öğrenilir.
Oyun ve Hareket Etkinliği;
Materyal: Çeşitli oyuncaklar ve eşyalar, zil
Uygulama: Öğretmen çocuklara oyun saati olduğunu ve istedikleri oyuncaklarla istedikleri oyunu oynayabileceklerini ancak zil sesini duydukları anda heykel olmalarını ister. Oyun süresi sona erdiğinde öğretmen heykel olan çocuklara sınıfın dağılan halini gözlemlemelerini, tekrar zil sesi duyduklarında ise kullandıkları oyuncak ve eşyaları doğru yerlerine kaldırmalarını ve sınıfı toplamalarını ister. Etkinlik sonrasında ‘’Düzenli Olmak’’ konusu, ile ilgili sohbet edilir.
Drama Etkinliği – Türkçe Dil Etkinliği;
Materyal: Çeşitli giyisiler
Uygulama: Öğretmen çocuklardan minderlere oturup yarım daire olmalarını ister ve karşılarına geçer. Bir hikâye oluşturacaklarını duyurur. ‘’Düzenli Olmak’’ konulu bir hikâye başlatır. Sırayla her çocuğun hikâyeye birer cümle eklemesi sağlanır. Oluşturulan hikâye hep birlikte dramatize edilir.
Çocuklarla düzenli olma ile ilgili sohbet edilir.
-Sınıfımız dağınık olursa nasıl görünür?
-Sınıfımız dağınık olursa aradığımız bir şeyi çabucak bulabilir miyiz?
-Sınıfımız düzenli olursa nasıl görünür?
Evde odanız dağınık mı, düzenli mi?diye sorulur. Odalarını toplayıp toplamadıkları hakkında bilgi alınır. Verilen cevaplar doğrultusunda odamızdan kendimizin sorumlu olduğumuz, oyuncaklarımızı, eşyalarımızı dikkatli kullanıp yerine koymamız gerektiği vurgulanır.
Çocukların düşüncelerini ifade etmelerine imkan verilir. “Düzenli Olalım” isimli öykü anlatılır.
DÜZENLİ OLALIM
Annesi bugün Pelin’i parka götürecekti. Annesi, Pelin’e evden çıkmadan önce odasını düzenlemesini söylemişti. Pelin bir an önce parka gitmek istiyordu. O yüzden odasını düzenlemek istemedi, parktan gelince yaparım diye düşündü. Oyuncakları odanın her tarafına dağılmış, boya kalemleri yerlere dökülmüş, elbiseleri yatağın üzerinde duruyordu. Odası çok dağınıktı. Odasının kapısını kapatıp mutfağa annesinin yanına gitti. Öğle yemeklerini yediler.
Pelin banyoya gidip dişlerini fırçalamaya başladı. O sırada annesi de Pelinin odasına gitti. Odanın toplanmadığını gördü. Çok üzülmüştü. Pelin dağıttığı oyuncakları sepete bile koymamıştı. Hazırlanıp evden çıktılar. Güzel bir ilkbahar günüydü. Oyun parkı çok kalabalıktı. Boş salıncak bulup sallanmaya başladı. O sırada kendi yaşlarında bir çocuğun kendisine seslendiğini duydu. Annesi ile birlikte o yöne doğru baktıklarında çok şaşırdılar. Uzun zamandır görmediği arkadaşı Aslı ve annesi parktaydı. Koşarak Aslı’ya sarıldı. Aslı’lar daha önce Pelin’lerin apartmanında oturuyorlardı. Babasının işi nedeniyle başka semte taşınmışlar, aylardır da görüşememişlerdi. Bir banka oturup sohbet etmeye başladılar. Pelin’in annesi Eda hanım, onları eve davet etti. Pelin de çok ısrar edince, hep birlikte eve doğru yürümeye başladılar. Pelin çok mutlu olmuştu. Arkadaşıyla odasında oyun oynayacak resim yapacaktı. Ama birden aklına odasının dağınık olduğu geldi. Annesi onu uyarmıştı ama Pelin annesinin sözünü dinlemeyip evden çıkmıştı. Şimdi ne yapacaktı. Eve girer girmez Aslı ya görünmeden gizlice odasına girip düzenlerim dedi. Eve girdiklerinde anneleri hemen salona gittiler. Pelin ve Aslı’da onlarla birlikte salonda oturmaya başladı. Pelin yerinden kalkıp odasına her gitmek istediğinde, Aslı da peşinden geliyordu. Salonda oturur odama hiç gitmeyiz, diye düşünürken Ede hanım seslendi:
– Pelin hadi kızım odana gidip biraz oyuncak oynayın, resim yapın dedi.
– Hayır anneciğim sizin yanınızda oturmak istiyoruz dedi. Aslı bu kez söze karıştı:
– Ben oyuncak oynamak istiyorum hadi odana gidelim.
Pelin, isteksizce yerinden kalktı ve odasına doğru yürümeye başladı. Aslı odasını dağınık görecekti. Kapıdan içeri önce Aslı girdi ve Pelin odan ne kadar güzel ve ne kadar düzenli dedi. Pelin duyduklarına inanamadı. Odasına baktı. Şaşkınlıkla bakakaldı. Odası düzeltilmişti.
Arkasını dönüp baktığında annesi ile göz göze geldi. Annesi ona gülümsüyordu. Pelin hemen annesine koşup sarıldı.
-Çok teşekkür ederim anneciğim, dedi. O günden sonra Pelin odasını hiç dağınık bırakmadı. Öykü sonunda çeşitli sorular sorulur cevapları alınır.
DÜZENLİ OLMAK İLE İLGİLİ YAZI
BİREYLERİN DAHA SAĞLIKLI VE KALİTELİ YAŞAMALARI İÇİN TERTİPLİ YAŞAMAYA ÖNEM VERMELERİ VE BU YAŞAM TARZINI BENİMSEYECEK ALIŞKANLIKLARA SAHİP OLMALARI GEREKİR.
İNSANLARIN BİR KISMI DOĞUŞTAN SAHİP OLDUKLARI BİR EĞİLİMLE TERTİPLİ YAŞAMAYI KENDİ KENDİLERİNE SEÇERLER, BİR KISMI İSE BUNU TOPLUMDA YAŞAYARAK ÖĞRENİR VE SONRA BUNU BİR YAŞAM ŞEKLİ OLARAK BENİMSER.
BU ALIŞKANLIKLARIN BİREYDE EN İYİ BİÇİMDE OLUŞMASINI SAĞLAMAK İÇİN BİREYLERE UFAK YAŞLARDA EĞİTİMLER VERİLMELİ VE ONLARI BU ŞEKİLDE YAŞAMALARI İÇİN TEŞVİK ETMEK LAZIM. AKSİ TAKDİRDE ÇOCUKLAR İLERİ YAŞLARINDA PEKÇOK SIKINTI İLE KARŞILAŞACAK VE KALİTELİ HAYATTAN UZAKLAŞACAKLAR.
ÖZELLİKLE ANNELER ÇOCUKLARININ DAĞINIKLIKLARINI, SORUMSUZLUKLARINI KISACA ONLARIN DÜZENSİZ YAŞANTILARINI SIKÇA ŞİKAYET EDERLER.
BU STİL NEGATİF DAVRANIŞLARIN ERKEN YAŞLARDA GİDERİLMESİ ÇOCUKLARIN GELECEKTEKİ YAŞAMLARINDA ÖNEMLİ DERECEDE ETKİLİ OLACAĞI GİBİ ONLARI KALİTELİ BİR HAYATA DA HAZIRLAYACAKTIR, UNUTMAYIN! DOLAYISIYLA ANNE VE BABASI OLARAK ÇOCUĞUNUZA TERTİPLİ YAŞAMIN ÖNEMİNİ ANLATAN ÇEŞİTLİ DENEYİMLER YAŞATMAK SİZE DÜŞEN EN ÖNEMLİ GÖREVLERİNDEN BİRİ.
AİLEYE DÜŞEN GÖREVLER NELERDİR ?
-ÇOCUĞUNUZA TERTİPLİ OLMAK VEYA TERTİPLİ YAŞAMAK ADINA ÖĞRETECEĞİNİZ HER ŞEYİN KALICI OLMASINI DİLİYORSANIZ İLK OLARAK KENDİ ALIŞKANLIKLARINIZA VE YAŞAYIŞ STİLİNİZE DİKKAT ETMENİZ LAZIM. ŞAYET SİZ DE ÇOK DÜZENSİZ YAŞAYAN, HANGİ EŞYASINI NERDE BIRAKTIĞINI BİLMEYEN BİRİYSENİZ ÇOCUĞUNUZA ÖĞRETECEĞİNİZ ÇOĞU ŞEYİN HAVADA KALICAĞINA EMİN OLUN, ÇÜNKÜ ÇOCUĞUNUZUN ÖNÜNDEKİ EN İYİ MODEL SİZ ANNE-BABALARSINIZ, ÇOCUĞUNUZ HERKESTEN ÖNCE SİZİN DAVRANIŞLARINIZI ÖĞRENECEK VE TAKLİT EDECEKTİR!
-ÇOCUĞUNUZUN SAHİP OLDUĞU OYUNCAKLARI SAKLAYABİLMESİ İÇİN ONA YETERİCE GENİŞ OLAN DOLAPLAR, KUTULAR YA DA SEPETLER SAĞLAYIN.
ÇOCUĞUNUZ OYUNCAKLARI İLE OYNADIKTAN SONRA ONLARI NASIL TOPLAYACAĞINI VE ONLARI NEREYE KOYMASI GEREKTİĞİNİ BİLMİYORSA OYUNCAKLARINI TOPLAMAYACAK BU NEDENLE TERTİPLİ OLAMAYACAKTIR.
-ÇOCUĞUNUZUN ODASINDA HANGİ OYUNCAĞIN NEREYE İLİŞKİN OLDUĞU BELİRTEN RESİMLER YA DA BİÇİMLER KULLANABİLİRSİNİZ, BÖYLECE ÇOCUĞUNUZ HANGİ OYUNCAĞINI NEREYE KONMASI GEREKTİĞİNİ DAHA KOLAY ÖĞRENECEK VE KULLANDIĞINIZ BİÇİMLER ONA O OYUNCAKLARIN YERLERİNİ UNUTMAMASINA YARDIMCI OLACAKTIR.
ÖRNEĞİN KİTAPLARIN KONULDUĞU RAFIN ÜZERİNE BİR KİTAP RESMİ YAPIŞTIRIN, BÖYLECE ÇOCUĞUNUZ O RAFA KİTAPLARIN KONULMASI GEREKTİĞİNİ ANLAYACAKTIR. -DÜZENLİ OLMANIN EN ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİNDEN BİRİ DE BELİRLİ RUTİNLERE SAHİP OLMAKTIR, ÇOCUĞUNUZA UYGULAYACAĞINIZ ÇEŞİTLİ RUTİN UYGULAMALARI ONUN BAZI HUSUSLARDA ALIŞKANLIKLAR KAZANMASINA YARDIM EDECEK VE ONU TERTİPLİ HAYATA HAZIRLAYACAKTIR.
ÖRNEĞİN YATMADAN ÖNCE DİŞLERİN FIRÇALANMASI BİR RUTİN DURUMUNA GETİRİLMELİ, BU RUTİNE ALIŞAN ÇOCUĞUNUZ AYNI ZAMANDA TERTİPLİ YAŞAMAK ADINA DA BİR ALIŞKANLIĞA SAHİP OLMUŞ OLACAKTIR.
Bir çocuk varmış. Eşyalarını toplamaktan hiç hoşlanmazmış. Bir gün yerlerde atılı duran eşyalar, aralarında konuşuyorlarmış.
-“Sen neden hala buradasın. Bu saatte okulda olman gerekmiyor mu?” diye sormuş ceket ders kitabına. Ders kitabı:
-“Evet, ama dağınık çocuk okula giderken beni aradı, bulamadı. Sonunda beni almadan gitti” dedi. Çorap:
-“Ben tam üç gündür burada yatağın altında sıkışıp kaldım. Kimse beni görmüyor.” Dedi. Tişört:
-“Ben tertemiz bir tişörttüm. Beni dolaptan çıkarttı sonra yere attı. Üstelik dağınık çocuk odada yürürken üstüme basıyor. Hem kirlendim, hem de buruştum.”
-“Bir fikrim var” demiş pantolon. “Dağınık çocuk benim cebimde otobüs bileti unutmuş. Hep birlikte otobüse binip gidelim.”
-“Evet” diye bağırmışlar. Hep birlikte yola çıkmışlar. Otobüs onları yemyeşil kırlara götürmüş.
-“Ne kadar güzel bir yer burası? İyi ki yatak altlarında dolap kenarlarında beklemek yerine buradayız.”
Saklambaç oynamışlar, yerlerde yuvarlanmışlar. Tozlanıp çamurlandıklarına hiç aldırmıyorlarmış. Tekrar otobüse binip eve dönmüşler. Bütün eşyalar daha önce atılmış oldukları yerlere aynen uzanıp yorgunluktan uyuya kalmışlar.
Çocuk okuldan dönüp eşyalarının halini görünce:
-“Aman Allahım! Yerlerde bıraktım diye ne hale gelmişler.” Demiş.
O günden sonra eşyalarını hep yerli yerinde tutmuş.
DÜZENLİ OLMAK
TEMİZLİK VE DÜZEN
TIRNAĞIN UZARSA KES
SENİ BEĞENSİN HERKES
GÖZÜN ÇAPAK OLMASIN
O GÜN YÜZÜN SOLMASIN
DÜZENLİ DUŞ ALIRSAN
DİŞLERİNİ FIRÇALARSAN
GÜNÜN İYİ GEÇER
BİRDE ÖDEV YAPARSAN
OKULA GİDİNCE
ÖDEVLERİNİ GÖRÜNCE
BAHANE UYDURMASSIN
ZOR DURUMDA KALMASSIN
DÜZENLİ OLUNCA
DERSE ÇALIŞINCA BAŞARILI OLURSUN
HAYDİ YOLUN AÇIK OLSUN…
DÜZENLİ OLMAKLA İLGİLİ ÖZLÜ SÖZLER
• DÜZENDEN, ÖZGÜRLÜKTEN SONRA İKTİSAT GELİR; BU BİR DEVLET İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR. İKTİSAT, HER ZAMAN BARIŞIN KORUYUCUSUDUR. (CALVİN COOLİDGE)
• MAL CİMRİDE, SİLAH KORKAKLARDA, KARARDA ZAYIFLARDA OLURSA; DÜZEN BOZUKTUR. (HZ. EBUBEKİR.)
• BİZİM İŞİMİZ KİTAP DOLDURMAK DEĞİL, AHLAKIMIZI YAPMAKTIR. SAVAŞMAK, MEMLEKET KAZANMAK DEĞİL, YAŞAYIŞIMIZA DİRLİK DÜZENLİK GETİRMEKTİR. (MONTAİGNE)
• BİR DÜZENİ SARSANLAR, ONUN YIKILMASIYLA İLK EZİLENLER OLUR ÇOĞU KEZ. KARGAŞALIĞI ÇIKARAN, YARARINI KENDİ GÖRMEZ; BAŞKA BALIKÇILAR İÇİN SULARI BULANDIRMIŞ OLUR. (MONTAİGNE)
• YAPMAMIZ GEREKEN; HER ŞEYİ ESKİ SADELİĞİNE DÖNDÜRMEKTİR. BÖYLECE BOZULAN DÜZENİMİZ, YENİDEN KURULACAKTIR. (KIZILDERİLİ ÖZDEYİŞİ)
• ÇÜRÜK KAYIĞIN İÇİNDE İNSANIN ELİNE KÜREK VERİLMİŞTİR Kİ, DALGALARIN KEYFİNCE SÜRÜKLENMESİN, ANLAYIŞININ İSTEĞİNE UYSUN DİYE. (GOETHE)
• DÜZEN, CENNETİN İLK YASASIDIR. (A. POPE)
DÜZEN ALIŞKANLIKLARI BESLERKEN, KAOS YAŞAMI BESLER. (H.B. ADAMS)
DEĞİŞTİRİLMEYEN BİR DÜZEN, KÖTÜ BİR DÜZENDİR. (P. SYRUS)
“DÜZENLİ OLMAK” İLGİLİ ŞARKI
“NEREYE KOYDUYSAN ORDADIR”
ANNNEEE,ANNNEEE…
NEREYE KOYDUYSAN ORDADIR.
NERDEEEE NERDEEEE…
NEREYE KOYDUYSAN ORDADIR.
ANNE ÇORABIM NERDE…
NEREYE KOYDUYSAN ORDADIR.
ANNE PİJAMALARIM…
NEREYE KOYDUYSAN ORDADIR.
SAĞA BAKTIM SOLA BAKTIM BULAMADIM.
NEREYE KOYDUYSAN ORDADIR.
EVİN ALTINI ÜTÜNE GETİRDİM.
NEREYE KOYDUYSAN ORDADIR.